Allt fler unga hamnar i ett spelberoende och det är generellt lättare för unga spelare att drabbas av spelproblem. Några av anledningarna är snabba spelformer, lockande bonusar och sämre impulskontroll. Den som är uppmärksam kan dock ta sig ur spelproblemen innan det är försent.

barn spelar på automater

En ny avhandling visar att trots att fler vuxna spelar om pengar, är det de unga spelarna som har störst risk att få problem med spelandet. I avhandlingen, som DN skriver om, har man undersökt ett antal spelare och bland unga mellan 16 och 24 år var det 2,3 procent som hade spelproblem, medan siffran låg på 0,8 procent bland spelarna mellan 25 och 44 år. Varför hon som gjort avhandlingen tror att många unga får problem med spelandet, är för att de oftare väljer spel som innebär hög risk för problem. Dessa spel är sådana som är ”snabba” och där det går kort tid mellan satsandet och vinst eller förlust. Även spel där man kan både satsa, vinna och förlora mycket pengar är riskfyllda eftersom det då är lättare att spela bort pengar utan att hinna reflektera över det.

Unga lockas till spel

En annan anledning till att det finns större risk att unga hamnar i ett beroende tror man även är att unga har sämre impulskontroll och är mer benägna att experimentera med olika saker. Ytterligare en anledning, som inte har något med de unga spelarna att göra, utan som har mer med spelbolagen att göra är att de erbjuder mängder av bonusar som lockar till spel. Detta är självklart superbra för de allra flesta och alla som kan kontrollera sitt spelande och har det som en kul hobby, tjänar definitivt på att gå in på sidor som http://www.casinobonus.se för att hitta de allra bästa bonusarna. Men för de som har problem med sitt spelande fungerar detta som ännu en sporre för att spela mer och för mer pengar. För att försöka undvika att locka fler till ett spelproblem har exempelvis Svenska spel valt att ta bort alla bonusar på spel som de haft tidigare, skriver Expressen.

Hur vet man att man har problem? online gambling

Är man i en situation där man känner att man kanske börjar tappa kontrollen över sitt spelande, är det viktigt att man tar tag i den innan det är för sent. Ser man till att sluta spela innan spelproblemen har gått för långt, kan man undvika alla de jobbigheter som spelproblemen med största sannolikhet kommer att bringa med sig. Men hur vet man att man hamnat i en dålig spiral och börjar bli spelberoende? Det finns många tidiga tecken och några av dessa är:

  • Att man spelar för mer pengar än man tänkt sig.
  • Att man även lägger mer tid på spelandet än vad man har planerat.
  • Att man fortsätter att spela även om det får negativa konsekvenser på relationerna till andra, för hälsan och ekonomin. Läs mer.