Den stora spelutredningen har äntligen kommit till ett slut och förslag har presenterats av regeringen särskilde spelutredare. Men vad är det som kommit fram i utredningen och vilka ställer sig positiva till förslagen som skjutits fram?
I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur regeringen särskilde spelutredare nu äntligen har presenterat sina förslag, efter flera år av utredning. Det hela utmynnade i ett förslag om att skrota spelmonopolet. Något som både vd:n för Svenska Spel, Lennart Käll, och flera svenska speljättar är positiva till.
Det är så att både den tekniska utvecklingen med nätspel och hela internetrevolutionen har förändrat landskapet. Spelmonopolet har existerat på pappret men inte riktigt fungerat i verkligheten, menar flera. I stället hoppas man nu på en ny slags spelmarknad där ett licenssystem tar vid och tar form. Det är nämligen så att en växande andel spelaktörer har varit utom kontroll för staten en längre tid nu, något som även EU har kritiserat – efter som det bryter mot den fria rörligheten för tjänster som annars råder i unionen. Se mer om olika casino här.
Betalning av skatt efter att vinsterna utbetalats
I det nya licenssystemet skulle spelbolagen som vill vara med betala 18 procent av omsättningen till staten, detta efter att vinsterna betalats. Ideella föreningar som får in pengar från sina lotteriförsäljningar ska också i framtiden få vara helt undantagna skatteplikt. En av de viktigaste frågorna kommer vidare vara konsumentskydd och spelberoende.
I en annan artikel i Svenska Dagbladet går det i stället att läsa om hur speljättar som både Betsson och Unibet inte planerar att flytta till Sverige. Det trots att spelmonopolet rivs upp. För flera stora spelbolag handlar det om att staten inte ska reglera priser utan att de ska kunna erbjuda de produkter som de själva vill. Spelbolag vill vidare kunna erbjuda det som kunderna efterfrågar online, inte helt spela efter statens pipa.