Något som diskuterats vida nu i påsk har varit huruvida det är okej att ge bort en Triss-lott i påskägget – spel under 18 års ålder är trots allt inte lagligt vilket gör att en lott till en minderårig kan klassas som langning.
Att lägga en trisslott i påskägget är en tradition för många familjer, och bara i år räknade man med att sälja cirka 2,4 miljoner trisslotter bara under påskfirandet. Men eftersom att reglerna i Sverige tydligt säger att åldersgränsen för lotto är 18 år så är trisskrapande för minderåriga något som är olaglig – något som få kanske lyssnar till. Exempelvis skriver tidningen Dagens Industri om en Simrishamnsbo som säger att hon sätter traditionen att skrapa en lott tillsammans med barnbarnen framför åldersgränsen och att hon inte kan tänka sig att deras tradition att skrapa fyra lotter per månad skulle ha något som helst dåligt inflytande på barnen. Dock menar Svenska Spel som ger ut lotterna att när det kommer till åldersgränserna på spel så får folk tycka att de är hur fyrkantiga som helst eftersom att man menar att det finns bevisade kopplingar mellan hur tidigt man debuterar som spelare och vilken typ av spelproblem som medföljer av detta (källa). Därför är det bättre att vänta med spelandet tills att man har åldern inne och själv kan styra över sitt spelande och då behöver man ju heller inte vara beroenda av att någon annan köper ens lotter. Idag finns exempelvis flertalet skrapmöjligheter direkt på nätet så som hos https://sv.megascratch.com där det dessutom går att vinna mer än vad det gör i vanligt trisspel – och det finns även en helt annan möjlighet att söka hjälp mot spelberoende då de flesta seriösa sajter såsom denna har direktlänkar till olika organisationer som arbetar just med den typen av problem.
Få medvetna om åldersgränsen
Åldersgränsen för spel infördes den 1 oktober 2010 efter att själva spelbranschen själva efterfrågat gemensamma riktlinjer och en enhetlig gräns vilken kom att bli 18 år – något som många tycker är helt rätt och som andra inte ens vet om. Till exempel skriver Sveriges Radio om hur småbarnsmamman Sofia inte alls reflekterat över detta men att hon i alla fall inte köper en lott till sin dotter och man berättar även om hur kassörskan Hanna alltid frågar efter legitimation när någon vill handla lotter av henne. Och visst har åldersgränserna bidragit till en minskad försäljning av lotterna – men det är ju bara positivt i och med sambandet mellan spelmissbruk och startålder för spelande.
Bra att veta om spel
- Endast personer som är över 18 år gamla får handla och lösa in skraplotter i butik och på nätet.
- Att ge en trisslott i påskägget till en minderårig kan klassas som langning.
- Ju tidigare man börjar med spel om pengar desto högre är risken att drabbas av ett spelmissbruk